nike-header

Stad zoekt merk

Het Amsterdamse Noorderpark wacht al een hele tijd op een opknapbeurt, maar de afnemende financiële mogelijkheden van de gemeente Amsterdam dwingt hen op zoek te gaan naar ongewone alternatieven. Met BLLBRD.co lijkt het erop dat de gemeente een alternatief heeft gevonden. Deze campagne-website geeft bedrijven de kans om hun merk op een inspirerende manier onder de aandacht te brengen door het op een betekenisvolle wijze te verbinden aan het Noorderpark. Het is in Nederland de eerste keer dat merken worden uitgenodigd om, in ruil voor zichtbaarheid, onderdelen van het park te verbeteren. Bedrijven benutten het park om een campagne te realiseren die het park verbetert en/of nieuwe voorzieningen realiseert, zoals vernieuwde wandelpaden, schonere openbare ruimtes en nieuwe verblijfsplekken voor bezoekers.

Dit Nederlandse concept is geïnspireerd op enkele succesvolle Belgische samenwerkingen tussen merken en steden. Zo zorgde bierbrouwerij Duvel-Moortgat er in 2013 voor dat het nachtelijke openbare vervoer in Antwerpen en Gent bleef bestaan. Met een bedrag van ongeveer 100.000 euro zorgde Duvel-Moortgat ervoor dat de Gentse nachtbussen in leven bleven, nadat De Lijn zich in 2012 genoodzaakt zag de nachtbussen stop te zetten. De bussen reden onder de noemer De Koninck UIT-bussen. Het contract werd na 2013 niet meer verlengd, maar de nachtbussen bleven wel bestaan. Ze zouden voortaan gefinancierd worden door de Vlaamse Overheid en de Stad Gent.

Chemieconcern AkzoNobel schonk het grauwe Charleroi in 2011 een kleurrijke metamorfose door de stad onbeperkt verf ter beschikking te stellen waarmee groepen bewoners een groot aantal in het oog springende gebouwen en structuren voorzag van nieuwe, opvallende kleuren. Gedurende de zomermaanden werden zes projecten achtereenvolgens afgewerkt door lokale bewoners. Elk project werd afgesloten met een feestelijk evenement waar kleuren centraal stonden. Zowel Charleroi als AkzoNobel konden na afloop van deze guerrilla-campagne genaamd ‘Couleurs Carolo’ tevreden terugblikken. Charleroi was minder grauw als voorheen, en AkzoNobel kreeg enorm veel media exposure in Vlaanderen en Wallonië.

Buiten de Benelux is er ook de case over de samenwerking van het Italiaanse luxe schoenenmerk Tod’s met de Italiaanse overheid omtrent de renovatie van hét symbool van de hoofdstad: het Colosseum. Een investering van 33 miljoen dollar waar het exclusieve gebruik van het logo van het monument en plaatsing van het eigen logo op de ingangstickets tegenover staat. En dat 15 jaar lang.

Het is duidelijk dat merken en steden steeds vaker samen werken om de stad beter en mooier te maken. Voor steden is dit een deel van hun stedelijke ontwikkeling, voor merken is dit een innovatieve marketingtool, voor beide een win-winsituatie. Vooral door de groei van het enorme aanbod van producten en merken is het moeilijk om onder de aandacht te komen. Om de consument te bereiken, moet een merk op een subtiele en een bewuste manier adverteren.

Met een initiatief, zoals het Noorderpark in Amsterdam, is dit nu mogelijk. Vorig jaar was er al een soortgelijk project in het park toen er een skatepark werd gebouwd. Dit skatepark werd gebouwd door creatievelingen uit de buurt en werd volledig gefinancierd door Converse. BLLBRD.co wil dit soort initiatieven aanmoedigen en biedt merken nu de mogelijkheid om hieraan mee te werken. Zowel in België als in Nederland blijft het aantal soortgelijke samenwerkingen tussen steden en merken beperkt of onbestaand. Buiten pop-up initiatieven blijft het aanbod beperkt.

Een looppiste aangelegd door Nike, een barbecueplek gecreëerd door Devos Lemmens of een door AS Adventure gesponsord touwenparcour. Misschien zie je het binnenkort wel allemaal verschijnen in het Warandepark in Brussel of aan de blaarmeersen in Gent.