Hoe Amstel scoort met de Europa League

In een markt die zo competitief is als de bierindustrie, weigert Amstel om plat te vallen. Het zelfbenoemde ‘meest lokale bier’ van de wereld heeft zijn merkbelofte goedgemaakt door zijn producten aan te passen aan lokale markten om wereldwijde groei te stimuleren. Door zijn samenwerking met de UEFA Europa League combineert Amstel Brewery voetbal en een flexibele aanpak op lokale markten om het merkbereik te vergroten.

Nu aanwezig in meer dan 100 landen lijkt de beslissing van Amstel om individuele gebieden meer vrijheid te geven, te werken, terwijl ze vasthouden aan de kernwaarden van het merk. In 2018 rapporteerde de Nederlandse brouwerij dat het goed was voor vijf procent van de totale inkomsten van Heineken NV, terwijl het bier zelf wereldwijd een omzetgroei van tien procent kende. Een groei van twee cijfers werd bereikt in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Rusland en op maat gemaakte dranken werden gelanceerd in India, Vietnam en Mozambique.

Door zich te richten op de voetbalmarkt probeert Amstel de balans te vinden tussen wat het ‘postuur en nabijheid’ noemt. De kern van dat doel is de samenwerking met de UEFA Europa League. Nadat ze in 2015 voor het eerst hadden samengewerkt, zullen de twee samen blijven werken tot 2021, waarbij Amstel van mening is dat de Europese voetbalcompetitie de ideale mix van wereldwijde bekendheid en lokale fansfeer is.