Nieuw speler in de F1?

De Duitse autofabrikant Porsche en zijn moedermaatschappij, de Volkswagen-groep, overwegen een toetreding tot de Formule 1.

In een gesprek met BBC Sport zei Fritz Enzinger, vice-president van Porsche Motorsport, dat deelname aan de wereldwijde motorsportserie afhankelijk zou zijn van de nieuwe motorregels vanaf 2025 die aansluiten bij de duurzaamheidsbelangen van de autofabrikant.

“Het zou van groot belang zijn als aspecten van duurzaamheid – bijvoorbeeld de implementatie van e-fuels – hierin een rol spelen”, aldus Enzinger. “Mochten deze aspecten worden bevestigd, dan zullen we ze in detail evalueren binnen de VW-groep en verdere stappen bespreken.”

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt geworden voor de Formule 1, vooral omdat milieuvriendelijkere series zoals de Formule E en Extreme E veel belangstelling krijgen. De serie die eigendom is van Liberty Media schetste haar duurzaamheidsstrategie in 2019, waaronder de toezegging om tegen 2030 een netto-nul-ecologische voetafdruk te hebben.

De Formule 1 heeft zich er ook toe verbonden e-brandstoffen onderdeel te maken van een langetermijnplan om de duurzaamheid van de serie te verbeteren met behoud van het gebruik van een interne verbrandingsmotor. E-brandstoffen zijn koolstofneutrale brandstoffen die een interne verbrandingsmotor kunnen aandrijven met een lagere koolstofvoetafdruk dan fossiele brandstoffen. Het gaat onder meer om biobrandstoffen, gemaakt van biomassa en synthetische brandstoffen, die worden geproduceerd door koolstof af te vangen.

Het nieuws van Porsche’s interesse komt nadat Formule 1-topman Stefano Domenicali in januari onthulde dat de serie besprekingen heeft gevoerd met nieuwe fabrikanten over het betreden van de sport. Als Porsche zou toetreden tot de Formule 1, blijft het onduidelijk of het zou zijn als fabrieksoutfit of als motorleverancier voor een bestaand team.

“Porsche en Volkswagen houden zich aan de constant veranderende regelgeving in alle relevante raceseries over de hele wereld”, voegde Enzinger eraan toe. “Dit is ook het geval met betrekking tot de opkomende nieuwe motor- en aandrijflijnreglementering voor de Formule 1 vanaf 2025.”

Het Formule 1-seizoen 2021 begint op 26 maart op het Bahrain International Circuit.