Voetbalbeleving in tijden van corona

Voetbal in België is populairder dan ooit. Dankzij het succes van ons nationale team, het succes van onze Rode Duivels in buitenlandse competities en natuurlijk onze eigen competitie, de Jupiler Pro League, met zijn uiterst spannende Play-offs. Maar hoe beleven de fans het voetbal in tijden van corona nu het niet mogelijk is om hun ploeg vanop de eerste rij aan te moedigen?

Er werd een onderzoek uitgevoerd bij voetbalfans in België om een overzicht te krijgen over de populariteit van de clubs in de Jupiler Pro League en de manier waarop het voetbal in 2020 en 2021 is beleefd. Er werd gekeken naar de populariteit van elk team en hoe fans voetbal volgen tijdens de coronacrisis.

Met 21% van de stemmen blijkt RSC Anderlecht de meest populaire ploeg van België te zijn. Het team wordt gevolgd door Club Brugge KV (19%) en Royal Standard De Liège (18%). Met een ruim verschil volgen KRC Genk, Royal Charleroi Sporting Club, K Beerschot VA, KAA Gent en Royal Antwerp FC als de populairste teams in België.

Wat ook opvalt is dat er opmerkelijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in hun voetbalbeleving.
Mannen lijken een meer uitgesproken mening te hebben over welke club ze steunen. Met RSC Anderlecht (24%), Club Brugge KV (20%) en Royal Standard De Liège (20%) duidelijk bovenaan het klassement. Slechts 14% van de ondervraagde mannen is geen fan van een bepaalde club, terwijl dit 26% (en de top van de ranglijst) is voor vrouwen. Een ander opvallend element is het feit dat zowel voor mannen als vrouwen die een bepaald team steunen, RSC Anderlecht als beste uit de bus komt, gevolgd door Club Brugge KV en Royal Standard De Liège.

Als we kijken naar de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië, is het duidelijk dat in Vlaanderen Club Brugge KV (26%) de meest populaire club is, gevolgd door RSC Anderlecht (19%). In Wallonië is dan weer Royal Standard De Liège (38%) veruit de meest populaire club, gevolgd door RSC Anderlecht (26%).

Bij de leeftijdscategorie van 18-35 jaar kunnen we duidelijk zien dat fans in Wallonië zich scharen achter Royal Standard De Liège. Uiteraard moeten we er rekening mee houden dat er meer Vlaamse teams in de Pro League aanwezig zijn dan teams uit Wallonië, waardoor de resultaten in Vlaanderen meer gespreid zijn. Bij de andere leeftijdscategorieën zijn RSC Anderlecht en Club Brugge KV de meest populaire teams.

Corona heeft een enorme impact op de voetbalbeleving in België. Nu het niet mogelijk is om de wedstrijden live in het stadion bij te wonen, is het duidelijk dat de meeste fans live kijken op tv, tijdens nieuwsuitzendingen op tv of in kranten (on- en offline).

Klik hier om de volledige resultaten van het onderzoek te zien.

Foto credits @Photo News