Gezichtsherkenning bij thuismatchen van Deense voetbalclub

Brondby is de eerste voetbalclub ter wereld die de gezichtsherkenningstechnologie officieel in hun thuisstadion introduceert.

De Deense club kondigde hun plannen aan om geautomatiseerde gezichtsherkenning (AFR) in het Brondby Stadium uit te rollen, begin vorige maand samenvallend met de start van het binnenlandse seizoen.

AFR (automated facial recognition) wordt nu op de locatie gebruikt om automatisch mensen te identificeren die geen toegang hebben tot Brondby-games, zodat personeel kan voorkomen dat ze het stadion betreden en de veiligheid van de toeschouwers op wedstrijddagen verbetert.

De club heeft bekend gemaakt dat alleen speciaal goedgekeurde exploitanten van de technologie toegang hebben tot het systeem en dat de politie er niet bij betrokken is. Bovendien werd het gebruik van AFR goedgekeurd door de Deense Autoriteit voor gegevensbescherming (DPA), waardoor Brondby ook het eerste Deense bedrijf werd dat goedkeuring kreeg voor de technologie.

Nu de meeste grote Europese voetbalcompetities onderweg voor het seizoen 2019/20, blijft de club de enige gebruiker van gezichtsherkenningssoftware in de sport. De Sunday Times meldde dat Engelse kampioenen Manchester City het Amerikaanse technologiebedrijf Blink Identity hadden aangesteld om een ​​pilotprogramma voor de technologie uit te voeren om stadion ingang voor fans met tickets te versnellen, maar de club heeft dat rapport onderschreven.

Hoewel Brondby de vlaggendrager van het voetbal voor gezichtsherkenning blijft, lijkt het gebruik ervan te groeien, met als meest spraakmakende case de Tokyo 2020 Olympische en Paralympische Spelen, die de eerste editie van de competitie worden die de technologie gebruikt, ook om verhoog de beveiliging rond locaties.

Naast beveiliging wordt gezichtsherkenning gebruikt voor entertainment doeleinden bij sportevenementen. Vorig jaar heeft de National Basketball Association (NBA) een deal gesloten met 15 Seconds of Fame (15SOF) voor de app voor sociale media om fans hun videopresentaties bij games te bieden.

Photo credits @Pexels