De opmars van de virtuele Bundesliga

De Virtual Bundesliga (VBL), het esports-eigendom dat is gevormd in samenwerking tussen de Duitse voetbalcompetitie (DFL) en videogame-uitgever EA Sports, wordt gezien als een waardevol instrument om een ​​jongere fanbase aan te trekken en het bereik van de Bundesliga en zijn commerciële partners. Zozeer zelfs dat DFL-leidinggevenden willen dat de VBL wordt gezien als het derde concurrentiemerk, naast de Bundesliga en tweedelijns 2. Bundesliga.

In 2012 werd de Bundesliga de eerste professionele voetbalcompetitie met een eigen esports-competitie toen ze de VBL lanceerde. De VBL is rechtstreeks geïntegreerd in de FIFA-gameserie van EA Sports. Het heeft nu ongeveer 130.000 deelnemers.

Om het bereik van de league te vergroten, creëerde de Bundesliga vorig seizoen het VBL Clubkampioenschap, dat squadrons van twee tot vier esports-spelers uit 22 clubs in de Bundesliga en 2. Bundesliga omvat die met elkaar concurreren in een seizoensgebonden competitie.

Elke wedstrijd wordt gespeeld in een ‘Davis Cup’ -format: twee games worden één op één gespeeld, één op PlayStation 4 en één op Xbox One; terwijl de derde game wordt gespeeld in twee-op-twee-modus op de console van de keuze van de thuisclub. Spelers uit de top zes clubs kwalificeren zich rechtstreeks voor de VBL Grand Final, die vorig seizoen werd gehouden voor een live publiek in het Westhafen Event en Convention Center in Berlijn op 11-12 mei en werd gewonnen door SV Werder Bremen.

Na een samenwerking met het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1 kunnen fans geselecteerde games op lineaire televisie bekijken op het gratis te ontvangen kanaal ProSieben Maxx en alle games digitaal op esports.com en virtual.bundesliga.com, een arrangement dat dit seizoen wordt voortgezet .

Voor het eerst heeft het kampioenschap van dit seizoen een vast schema voor wedstrijddagen en -tijden. Tot eind 2019 worden de wedstrijden gespeeld op maandag en donderdag. Na de winterstop vindt het VBL Clubkampioenschap plaats op woensdag en donderdag.

De VBL helpt de competitie ook zijn bereik wereldwijd uit te breiden. Op 30-31 maart vonden in Maleisië en India internationale series-evenementen plaats, die in aanmerking kwamen voor de VBL Internationale Finale, die werd gehouden in samenhang met de VBL Grand Final in Berlijn. De evenementen – die in Azië konden worden bekeken op lokale uitzendpartner Fox Sports en streaming platform eGG Network – volgden succesvolle Bundesliga eFootball-wedstrijden die in 2018 in Chili en Maleisië werden gehouden.

Photo credits @Pexels