De ontknoping van de Jupiler Pro League staat voor de deur

De Pro League zit in zijn laatste rechte lijn. In de reguliere competitie staan nog maar enkele speeldagen op het programma, waarna een mini-Play-Off-formule van start gaat. Door de corona-uitbraak is ook binnen het Belgische voetballandschap immers een hele hoop veranderd. In de ontknoping van de Jupiler Pro League komt alles bij elkaar: sportieve spanning, topspelers in topvorm en presteren voor de prijzen! Wedden dat de Play-Offs ook dit jaar weer voor verrassingen zullen zorgen?

Wat zijn de Play-Offs?
De Play-Offs van de Jupiler Pro League 2020-2021 zien er dit jaar anders uit dan de vorige seizoenen. Normaal gezien speelt de top-6 voor het kampioenschap en enkele Europese tickets in Play-Off 1, terwijl de twee poules van Play-Off 2 spelen om het resterende Europese plaatsje. In 2021 zijn er ook twee Play-Offs, maar dan lichtjes anders. Alleen de top-4 speelt voor Play-Off 1. De teams die na de reguliere competitie op plaatsen 5 tot en met 8 staan, spelen Play-Off 2.

In beide Play-Offs spelen de teams zes wedstrijden: drie thuis en drie uit. Bij aanvang worden de punten die behaald werden in de reguliere competitie, gehalveerd.

Wie in Play-Off 1 (of ‘Champions Play-off’) eerste eindigt, is kampioen en mag rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League. De tweede speelt de derde kwalificatieronde van de Champions League, terwijl nummer 3 de voorlaatste voorronde van de nieuwbakken ‘Conference League’ speelt.

Het team dat Play-Off 2 wint, moet nog een barragematch tegen nummer vier uit de Champions Play-Off spelen. De winnaar van die match pakt het laatste Europese ticket, nl. de tweede kwalificatieronde van de Conference League. Als de bekerwinnaar (wat recht geeft op een plaats in de laatste voorronde van de Europa League) uit de Champions Play-Off komt, gaat dat laatste Europese ticket sowieso naar de winnaar van Play-Off 2.

Ook onderaan wordt een soort play-off gespeeld: de 17e in de eindstand van de JPL speelt barragewedstrijden tegen nummer 2 uit 1B.

Welke ploegen doen mee aan de Play offs?
Het is razend spannend voor de laatste plekken in Play-Off 1. Op het moment van schrijven zijn we mathematisch alleen zeker van Club Brugge als deelnemer van Play-Off 1. Royal Antwerp FC en Racing Genk zijn er dicht bij, maar daaronder is het nog razend spannend. Onder andere KV Oostende, RSC Anderlecht, Beerschot en OH Leuven maken nog kans!