69% van de jonge sportfans steunt strijd tegen klimaatverandering

Het Sports Playbook, dat is samengesteld met behulp van de nieuwe sportdataset van GWI (onderzoeksbureau), heeft 9.763 sportfans van 16 tot 64 jaar in 15 kernmarkten ondervraagd. Het onderzoek geeft ons enkele interessante inzichten en toont onder meer aan dat 69 procent van de sportfans in de leeftijdscategorie 16 tot 24 de strijd tegen klimaatverandering en tegen ongelijkheid steunt. De studie toont ook dat jongere fans verwachten dat sport en politiek in de toekomst steeds meer met elkaar verbonden zullen worden en dat jongeren bereid zijn om duurzamer te handelen.

De gegevens van GWI tonen ook aan dat het doorgeven van het supporteren voor specifieke teams van generatie op generatie geleidelijk aan afneemt. Dit aangezien de jongere generatie hun eigen waarden vindt waarnaar ze op zoek zijn in de teams die ze ondersteunen. Uit het onderzoek bleek ook dat diversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen cruciaal zijn om nieuwe fans te winnen, waarbij het doel van het merk en de sociale verantwoordelijkheid als absoluut essentieel worden beschouwd. Bovendien zegt GWI dat bedrijven en merken zeker zouden moeten investeren in vrouwensport: 60 procent van de fans kijkt of volgt ten minste een van de 30 sportcompetities voor vrouwen die in het onderzoek werden gevolgd. Dit is zelfs nog hoger onder vrouwelijke fans, met 70 procent.

Uit de studie bleek ook dat cricket de grootste toename heeft van fans die zowel kijken naar de sport via live tv-uitzendingen als online, met een stijging van respectievelijk 14 procent en 19 procent op jaarbasis. Dit terwijl ijshockey het grootste verlies heeft geleden qua kijkcijfers bij live tv-uitzendingen, met een daling van 19 procent. Bij wielrennen is er helemaal niets veranderd in het aantal kijkers dat de sport volgt op tv, met slechts een kleine toename (3 procent) in het aantal online kijkers. Met betrekking tot kijkgewoonten zegt GWI dat met name Gen X veel liever sportevenementen op tv bekijkt (83 procent) dan online (66 procent), terwijl millennials met 79 procent en 74 procent meer vertrouwd zijn met beide opties. Bijna twee derde van de sportfans bekijkt wekelijks hoogtepunten online en volgens het onderzoek zegt meer dan de helft van de ‘babyboomers’ hetzelfde. Met 62 procent zijn Britse fans ‘s werelds tweede meest geneigd om te betalen voor een abonnement om naar sportcontent te kijken, de tweede na India met 77 procent.

Foto credits @Pexels