Waarom marketeers moeten investeren in vrouwensport

Vrouwensport wordt al lang gezien als één van de volgende grote sponsormogelijkheden voor merken, maar het was soms moeilijk om precies uit te leggen waarom dat zo is. Uiteraard kon er gewezen worden op de groeiende populariteit ervan, maar nu zijn er echter enkele nieuwe gegevens die marketeers moeten kunnen helpen hun investering te rechtvaardigen.

‘The Fan Project’, een nieuw rapport dat is uitgebracht door het technologieonderzoeksbureau Sports Innovation Lab (SIL), identificeert een nieuw model voor het genereren van inkomsten dat zal profiteren van het gedrag van ‘flexibele fans’, fans die voornamelijk sporten online bekijken. Het rapport benadrukt dat fans van vrouwensporten de meest flexibele fans van allemaal zijn. Dit omdat ze van oudsher gedwongen zijn zich tot digitale platformen te wenden om enige vorm van zinvolle betrokkenheid bij hun favoriete teams of atleten te hebben, terwijl deze niet beschikbaar waren op de reguliere media.

Voor merken die willen gebruik maken van deze kans, zijn er enkele belangrijke kansen en voordelen:

  • Merken die reeds echt hebben geïnvesteerd in vrouwensport, worden al beloond met een hoge mate van loyaliteit en merkaffiniteit.
  • Fans van vrouwensport belonen sponsors met onmiddellijke betrokkenheid en uitgaven.
  • Partners moeten gebruikmaken van sociale rechtvaardigheid en gerichte doelstellingen omdat fans van vrouwensport aankopen doen op basis van hoe merken aansluiten bij hun waarden.
  • Cijfers met betrekking tot de kwaliteit van het kijkerspubliek zijn aantoonbaar belangrijker, maar de meeste sponsors kopen nog steeds aan met betrekking tot kwantiteit.

De studie roept ook potentiële sponsors op om te leren van enkele van de grote merken die voorlopers zijn geweest in de vrouwensport. Het benadrukt bijvoorbeeld dat Visa een jaar-op-jaar toename van 2.700 procent zag bij consumenten die één of meer van de kerngedragingen vertoonden die verband houden met fans van vrouwensport. Dit na de aankondiging van het bedrijf over hun gelijke sponsoring van de Amerikaanse nationale mannen- en vrouwenteams in 2019.

Ondertussen benadrukt een andere casestudy dat WNBA-fans (Women’s National Basketball Association) 3,4 keer loyaler waren aan Nike dan sportfans in het algemeen na de sponsoring van de basketbalcompetitie door de kledingfabrikant. Verder zagen zowel Budweiser als Procter & Gamble NWSL-fans (National Women’s Soccer League) twee keer loyaler worden aan hun producten nadat ze samenwerkten met de damesvoetbalcompetitie.

Foto credits @Pexels