Wordt seizoen 2021/2022 een recordjaar?

De ‘big five’-competities van het Europese voetbal werden door de Covid-19-pandemie getroffen met een omzetdaling van €3,7 miljard. Voetbalclubs werden gedwongen om hun business model aan te passen, wat op langere termijn zou kunnen dienen voor een positieve impact.

Voetbalclubs kunnen hopen dat ze op lange termijn duurzamer uit de verlammende impact van de Covid-19-pandemie komen, ondanks nieuwe cijfers van financieringsmaatschappij Deloitte die een omzetdaling van €3,7 miljard in heel Europa laten zien. De belangrijkste bevindingen van Deloitte’s jaarlijkse rapport in verband met Football Finance, gepubliceerd op 29 juli, onthullen dat de gecombineerde voetbalmarkt in de ‘big five’ Europese competities in 2019/20 met 13 procent is gekrompen, tot €25,2 miljard.

Zoals aanvankelijk door Deloitte in juni werd gemeld, daalde de omzet voor clubs in de Premier League van het Engelse voetbal van een record van 5,2 miljard Britse pond in 2018/19 tot 4,5 miljard Britse pond in 2019/20, wat voor het eerst een verlaging van de totale inkomsten betekende. De impact van de Covid-19-pandemie – waarbij voetbal werd stilgelegd van maart 2020 tot het ‘Project Restart’ van de Premier League achter gesloten deuren in juni – veroorzaakte een record van gecombineerde verliezen voor de clubs. Bovendien rapporteerde de Engelse Football League (EFL) een gecombineerde omzetdaling van 13 procent tot 943 miljoen Britse pond in 2019/20 over de drie niveaus onder de Premier League.

Dan Jones van de sports business group van Deloitte is van mening dat de manier waarop voetbal de afgelopen 18 maanden snel werd gedwongen om zijn business model aan te passen, zou kunnen zorgen voor een blijvende positieve impact. “Voor het seizoen 2021/2022 dat eraan komt, lijkt het erop dat er weinig tot geen beperkingen zullen zijn [voor supporters in het stadion], dus het wordt waarschijnlijk een recordjaar.” Jones is van mening dat een collectieve “aanscherping van de broekriem” bij clubs die stijgende loonkosten willen beperken tegen een ernstige daling van de inkomsten, kan leiden tot een veel stabielere omgeving. Hij zei: “Als dit zo doorgaat als alles weer in orde is, zouden clubs, na een extreem vervelende financiële situatie in de afgelopen 18 maanden, hier in een sterkere positie voor de toekomst uit kunnen komen. Dit omdat je de looninflatie hebt weten te breken. “De clubs hebben tot nu toe laten zien dat als ze daarop kunnen voortbouwen, ze zichzelf veel duurzamer kunnen maken dan ze er waarschijnlijk 18 maanden geleden uitzagen. De steun en passie is duidelijk aanwezig voor clubs op alle niveaus in dit land, dus als dat betekent dat we vanaf nu een duurzamere positie innemen, dan zou dat een goede uitkomst zijn.”

Foto credits @Pexels