Sportorganisaties moeten duurzaam nadenken over toekomstige kalenderplannen

Sportleiders moeten “een nieuwe standaard creëren” op het gebied van duurzaamheid bij het toevoegen van extra evenementen aan de kalenders.

De plannen van de FIFA voor een groot internationaal herentoernooi elke zomer en de voorstellen van de UEFA voor 100 extra Champions League-wedstrijden per seizoen, lijken op het eerste gezicht niet in de geest van het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de sport.

Rafi Addlestone, associate director bij financiële dienstverlener Deloitte, zei: “Bij het begin van een nieuw toernooi of nieuwe competitie moet duurzaamheid de prioriteit zijn – met een duidelijke focus op hoe natuurlijke hulpbronnen worden beheerd en de koolstofemissies worden gecompenseerd. Beter nog, deze nieuwe evenementen bieden een fantastisch platform om fans vanaf het begin te betrekken bij duurzaamheid, en om samen te werken met regelgevers en anderen binnen de industrie om een ​​nieuwe standaard te creëren die prioriteit geeft aan duurzame maatregelen, door te communiceren wat deze zijn en de impact die ze hebben.”

De UEFA lanceert in december een nieuwe duurzaamheidsstrategie en heeft de ambitie om te streven naar ‘zero impact’-evenementen met behulp van een Sustainable Event Management System (SEMS).

De FIFA lanceerde een nieuwe klimaatstrategie tijdens de Cop26-top van wereldleiders in Glasgow, waarbij de FIFA zich ertoe zette om tegen 2040 een netto-nul uitstoot te hebben. De kalenderplannen omvatten een vermindering van het totale aantal kwalificatiewedstrijden, wat de luchtmijlen van spelers die continenten doorkruisen zou verminderen en, zegt de FIFA, de organisatie van toernooien elke zomer effectief zou compenseren.

De finale van het WK 2022 in Qatar wordt georganiseerd met de ambitie om klimaatneutraal en plasticneutraal te zijn. Toekomstige hosts – waaronder de Verenigde Staten, Canada en Mexico in 2026 – zullen naar verwachting “strenge en robuuste” maatregelen treffen om prioriteit te geven aan duurzaamheid.

Addlestone benadrukt dat sport voorop moet staan ​​in het gesprek over duurzaamheid.
“Het is van vitaal belang omdat sport elke hoek van de samenleving raakt, op elk continent.
We hebben de industrie nodig om op te komen voor de dringende noodzaak van klimaatactie, zowel door fans te motiveren om actie te ondernemen als om de eigen duurzaamheid van de industrie te verbeteren – hierdoor zal de race naar netto-nul sneller en verder gaan.
Individuele atleten kunnen rolmodellen zijn in hoe ze zich gedragen, en activisten in hoe ze hun stem gebruiken”.

Addlestone verwacht dat sporters en organisaties die duurzaamheid niet omarmen, uit de pas lopen met de toekomstige consument.
“Aangezien de eisen van consumenten in verband met klimaatacties blijven groeien, is het waarschijnlijk dat ze hun loyaliteit zullen afstemmen op organisaties die zich inzetten voor verandering. Om het simpel te zeggen, zoals fans ‘groen gaan’, moeten de sporten die ze volgen dat ook doen.”

Bron @SportProMedia
Foto credits @Pexels