Formule 1 staat voor keerpunt in China na het vastleggen van de eerste lokale coureur

Formule 1 zal volgend seizoen zijn eerste Chinese coureur hebben in een ontwikkeling die de positie van de sport op de gigantische Aziatische markt zou kunnen veranderen.

De 22-jarige Zhou Guanyu wordt volgend seizoen een van de twee coureurs van Alfa Romeo, naast de ervaren Fin Valtteri Bottas.
Zhou racet in de Formule 2-supportserie en is testcoureur voor het Alpine F1-team. Hij wordt al geruime tijd geopperd als een potentiële F1-coureur.

Het F1-publiek en de inkomsten in markten over de hele wereld zijn sterk gecorreleerd met de aanwezigheid van coureurs en teams van eigen bodem. Aziatische markten, waaronder China, hebben van oudsher sterk gereageerd op de aanwezigheid van hun atleten in grote wereldwijde sportaccommodaties. De deelname van de Chinese basketballer Yao Ming aan de NBA wordt gecrediteerd met het uitbouwen van de Amerikaanse competitie tot het grootste sportmerk in China. De NBA haalt tegenwoordig honderden miljoenen dollars per jaar uit de markt.

Zhou’s verschijning in de F1 zal naar verwachting een enorme toename van publiek, media en sponsorinteresse genereren. Mocht hij succesvol blijken te zijn op het circuit, dan kunnen de inkomsten voor de motorraceserie enorm zijn.

Reuters meldde dat F1-topman Stefano Domenicali zei dat de benoeming van Zhou “fantastisch was voor de sport en voor miljoenen gepassioneerde Chinese fans die nu een thuisheld hebben om het hele jaar door te juichen. Zhou is een ongelooflijk talent, hij zal een fantastische toevoeging zijn aan de geweldige grid die we hebben en hij zal al onze Chinese fans entertainen en enthousiast houden in 2022.”

Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur zei dat Zhou “een mega-push zou zijn voor het bedrijf, voor sponsors en ik denk ook voor de F1 in het algemeen”. Hij voegde eraan toe: “De beslissing is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf.” Alfa Romeo is een van de kleinere teams in de serie. Het aantrekken van sponsorinkomsten is van cruciaal belang voor kleinere teams om te concurreren met de grotere teams, en deze inkomsten zijn vaak gekoppeld aan de coureurs. De komst van Zhou bij Alfa garandeert Alfa een stijging van de sponsorinkomsten.

Zhou zei: “Ik droomde van jongs af aan om zo hoog mogelijk te klimmen in een sport waar ik gepassioneerd over ben en nu is die droom uitgekomen. De eerste Chinese coureur ooit in de Formule 1 zijn, is een doorbraak in de Chinese autosportgeschiedenis.”

Bron @SportBusiness
Foto credits @Pexels