Kopenhagen, ‘s werelds meest ‘fietsvriendelijke’ stad, klaar voor de Grand Départ van de Tour de France

De Tour de France zal in 2022 verder naar het noorden gaan dan ooit tevoren, waarbij de Deense hoofdstad Kopenhagen voor het eerst de Grand Départ van het wielerspektakel organiseert.

Als de thuisbasis van 673.000 fietsen en een bloeiende wielerscene, heeft Kopenhagen geduldig gewacht op zijn beurt om een ​​van de beroemdste evenementen van de sport te presenteren. De stad kreeg de hostingrechten al in februari 2019 en de Grand Départ zou oorspronkelijk in 2021 plaatsvinden. Vanwege de pandemische verstoring van de internationale sportkalender werd vorig jaar echter een akkoord bereikt met Tour-organisator Amaury Sport Organisation (ASO) om het evenement te verplaatsen naar 1-3 juli 2022.

Voorbereidingen finetunen

De vertraging heeft Kopenhagen echter meer tijd gegeven om de voorbereidingen voor zijn moment in de wielerschijnwerpers te verfijnen.
“We zijn blij dat het evenement is uitgesteld, aangezien deze zomer vol zat met evenementen in Kopenhagen, zoals de eveneens uitgestelde UEFA Euro 2020-wedstrijden, WorldPride en het Sprint Wereldkampioenschap van de International Canoe Federation”, zegt Lars Vallentin Christensen, senior manager bij Wonderful Copenhagen, de officiële toeristische organisatie van de hoofdstad van Denemarken.

“De extra tijd stelt ons in staat om nog meer partners te betrekken en, hoewel de wachttijd een test kan zijn, zal het verdere activiteiten mogelijk maken en zal de stad nog meer klaar zijn dan het zou zijn geweest. Het zal natuurlijk geweldig zijn om minder beperkingen te hebben, maar Kopenhagen was deze zomer toch in staat om grote evenementen te organiseren vanwege ons succes in het omgaan met Covid-19 en onze recordhoge deelname aan vaccins.”

Fietsvriendelijke stad

ASO heeft de Grand Départ de afgelopen jaren naar verschillende overzeese bestemmingen gebracht, waaronder de Belgische hoofdstad Brussel, Düsseldorf in Duitsland en de Engelse stad Leeds. De Baskische stad Bilbao zal in 2023 gastheer zijn.
Kopenhagen is echter een ideale locatie voor de Grand Départ. Sinds 2015 is het de meest fietsvriendelijke stad ter wereld, met alleen al de Koningin Louise’s Bridge die dagelijks door 40.000 fietsers wordt overgestoken.

“Voor ons is de Grand Départ een geweldige kans om onze fietscultuur te vieren en te benadrukken waarom het belangrijk is om te investeren in de groenste, schoonste, gezondste en handigste manier om Kopenhagen te verkennen. We willen dit platform ook gebruiken om onze oplossing aan de rest van de wereld te presenteren en hopelijk andere steden te inspireren om prioriteit te geven aan fietsen en een duurzamere planeet te helpen creëren.

Duurzame en milieuvriendelijke vervoermiddelen worden steeds belangrijker, niet alleen voor nationale overheden, maar ook voor sportorganisaties. Met dit in gedachten komt de Grand Départ van Kopenhagen op een geschikt moment, waarbij de organisatoren hopen het evenement te gebruiken om de dagelijkse fietscultuur van de stad in de schijnwerpers te zetten.

Bron @SportBusiness
Foto credits @Pexels