Hoe het vrouwenwielrennen aan populariteit toeneemt.

De belangstelling voor wielrennen neemt toe en de sport staat in de top 3 van meest populaire sporten in onder meer Frankrijk, België, Italië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met 73.000 uur live tv-verslaggeving en meer dan 1,4 miljard wielerfans wereldwijd die regelmatig kijken, zal de populariteit van wielrennen alleen maar toenemen.

Wat opvalt, is dat vooral het vrouwenwielrennen aan populariteit toeneemt. Almaar meer vrouwen gaan samen koersen in hun vrije tijd. Bij de grootste Vlaamse wielerfederatie zagen ze het aantal vrouwelijke leden in 5 jaar tijd met bijna de helft stijgen. Ongeveer 4 op de 10 wielertoeristen zijn nu vrouwen. Ook de media aandacht voor vrouwelijke wielerwedstrijden stijgt de voorbije jaren. Zo zijn almaar meer vrouwenwedstrijden live op televisie te volgen. De publieke belangstelling en ook de kijkcijfers nemen almaar toe.

Met de Tour de France voor vrouwen, die op zondag 24 juli begint met een etappe op de Champs-Elysées en op 31 juli aankomt op La Planche des Belles Filles, zal de populariteit van het vrouwenwielrennen alleen maar toenemen. De media-aandacht voor een Tour de France is groter dan voor andere wedstrijden. Voor elke sponsor wordt dit een heel belangrijk evenement. Bovendien zijn de rensters mega-enthousiast, is de prijzenpot groot en zal de media-aandacht enorm zijn.

Het vrouwenwielrennen zit in de lift en heeft nog enorm veel potentieel om te stijgen in populariteit. Een absolute must voor sponsors in 2022?

Bron @VRT, Statistiek Vlaanderen & Cyclingnews
Foto credits @Facepeeters