Winterspelen: Peking 2022. Dit moet je weten.

De Olympische Winterspelen van 2022 in Peking zijn volop aan de gang. De openingsceremonie was op vrijdag 4 februari en op zondag 20 februari staat de sluitingsceremonie op het programma. Op drie verschillende locaties rondom de stad strijden atleten om het goud, namelijk in Central Beijing, Yanqing en Zhangjiakou.

Peking is zo de eerste stad waar zowel de Zomerspelen als Winterspelen zijn gehouden. Zo was de Chinese stad in 2008 als eens het decor voor de Olympische Spelen. Drie locaties dus, met elke locatie zijn eigen sporten. In Central Beijing vinden de ‘binnensporten’ plaats, zoals schaatsen, shorttrack, curling, ijshockey en kunstrijden. Ook staat snowboard big air en freestyle skiën big air daar op het programma. In Yanqing, dat zo’n 80 kilometer van het centrum ligt, is alpineskiën, bobsleeën, skeleton en rodelen te bewonderen. En in Zhangjiakou, nog een stukje verder, wordt snowboarden, freestyle skiën, biathlon, langlaufen, Noorse combinatie en schansspringen georganiseerd.

Team Belgium
De raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft een selectie van 19 atleten afgevaardigd. Team Belgium is hiermee actief in 9 sporten: alpineskiën, biatlon, bobsleeën, kunstschaatsen, langlaufen, shorttrack, skeleton, snelschaatsen en snowboard.

Team Belgium wordt gevormd door drie alpineskiërs (Armand Marchant, Sam Maes, Dries Van den Broecke), vijf biatleten (Florent Claude, Tom Lahaye-Goffart, César Beauvais, Thierry Langer, Lotte Lie), twee bobsleesters (An Vannieuwenhuyse, Sara Aerts), een langlaufer (Thibaut De Marre), een skeletoni (Kim Meylemans) en een snowboardster (Evy Poppe). Eind december maakte het BOIC al een eerste selectie bekend met zes atleten: kunstschaatsster Loena Hendrickx, snelschaatsers Bart Swings, Sandrine Tas en Mathias Vosté, en shorttrackers Hanne en Stijn Desmet.

De bekendste Belg is nog altijd Bart Swings. Vier jaar geleden zorgde hij in Pyeongchang na 20 jaar opnieuw voor een Belgische medaille op de Winterspelen, na Bart Veldkamp in 1998.  

Bron @Team Belgium, Sportspromedia & Sporza
Foto credits @Pexels