3D Virtual Venue Technology: de manier waarop het Tottenham Hotspur Stadium tot leven komt nog voor de ticketverkoop

“What you see, is what you get!” Met deze gedachte lanceerde Tottenham Hotspur als eerste club in het Verenigd Koninkrijk de 3D Virtual Venue Technology van hun partner Ticketmaster. Deze innovatieve technologie biedt de supporters, nog voor de ticketaankoop, een ‘digitaal’ beeld van de ervaring die ze zullen krijgen op hun specifieke plaats in het gloednieuwe stadion.

Nieuwe futuristische voetbaltempel in Londen

Na meer dan 100 jaar in White Hart Lane besloot Tottenham Hotspur om te verhuizen naar een nieuw hypermodern stadion met een capaciteit van 62 850 plaatsen, genaamd Tottenham Hotspur Stadium. Tijdens de opmaak van het ontwerp en de aanbouw van de ultieme voetbaltempel lag de focus van de Premier League-club uit Londen vooral op de wensen van de hedendaagse voetbalsupporters. De combinatie van alle technologische en bouwkundige ontwikkelingen van de afgelopen jaren maakte het mogelijk om het comfort te verhogen, maar ook de nostalgische sfeer uit White Hart Lane mee te nemen.

De nieuwe zuidtribune met een capaciteit van 17 500 supporters is de grootste tribune met één verdieping in Engeland. Daarnaast zullen de supporters voor, tijdens en na de rust geen dorst lijden met de langste bar in Europa en ongeëvenaarde catering- en hospitality-mogelijkheden. De nieuwe audiovisuele apparaten zorgen voor het nodige entertainment.

Het Tottenham Hotspur Stadium biedt de supporters met andere woorden een betere ervaring aan, maar de club ook nieuwe en hogere inkomstenstromen.

Waarom is de 3D Virtual Venue Technology een meerwaarde? Wat is het doel?

Ticketmaster werkte al samen met Tottenham Hotspur als beheerder en distributeur van wedstrijdtickets, maar nu volgt er nog een extra digitale dimensie. De supporters kunnen een glimp opvangen van het uitzicht op hun specifieke plaats in het stadion en de catering-mogelijkheden, zowel op de algemene als premium plaatsen.

De 3D Virtual Venue speelt al onmiddellijk een rol bij het overtuigingsproces door de geïnteresseerden te informeren en visueel te laten zien welke ervaringen ze mogen verwachten. Maar ook het aankoopproces wordt vereenvoudigd doordat de supporters de verschillende hospitality- en ticketopties kunnen vergelijken. De drempel om een ticket te kopen wordt op die manier kleiner.

Kortom: de technologie werkt als stimulans voor de ticketverkoop en de tevredenheid bij de supporters.

Bron: Youtube – kanaal: Ticketmaster Sport

Interview met Ian Murphy, head of ticketing en membership bij Tottenham Hotspur en Chris Gratton, chief operating officer van Ticketmaster Sport

Hoe werkt de technologie en wat kwam er bij kijken om deze te integreren?

Chris Gratton: Vorig jaar lanceerden we ons co-innovatiepartnership met Tottenham Hotspur en als onderdeel daarvan wilden we kijken naar vernieuwende technologieën die de omgang met de supporters kunnen verbeteren.

Virtual Venue 3D-technologie geeft de fan de mogelijkheid om de opties binnen het stadion te vergelijken en de koopervaring te perfectioneren.

Om het systeem operationeel te maken, hebben we samen met de club een nieuwe geïntegreerde verkoopflow en een identieke stadionreplica in 3D opgebouwd. Zo komen de fans ook in delen van het stadion waar ze normaal nooit de mogelijkheid toe zouden hebben.

Wat zijn de traditionele pijnpunten op het gebied van ticketing – zowel vanuit het oogpunt van de supporters als van de club? Hoe verschilt het van andere ‘view from my seat’ functies?

Chris Gratton: De traditionele pijnpunten in het aankoopproces van sporttickets evolueren voortdurend in lijn met de bredere verwachtingen van de consument. Jarenlang liep het aankoopproces in de sport achter op de echt gestroomlijnde en efficiënte processen, maar wij geloven dat we met de introductie van onze volledig herontworpen front-end verkoopstromen en de toevoeging van Virtual Venue twee van de belangrijkste kunnen aanpakken, namelijk snelheid, gemak en de mogelijkheid om uw selectieproces aan te passen aan uw eigen voorkeuren.

Bovendien geeft de nauwkeurige 3D-detaillering sportclubs en organisaties de mogelijkheid om sponsormogelijkheden te maximaliseren.

Ian Murphy: Het grootste probleem dat Virtual Venue aanpakt, is dat het mensen die tickets kopen in staat stelt om de locatie nauwkeuriger dan ooit te verkennen voordat ze een aankoop doen. Als iemand niet bekend is met de locatie, een alternatieve locatie wil bezoeken of specifieke vereisten heeft voor zijn bezoek, dan geeft Virtual Venue veel meer details dan we in het verleden online konden aanbieden.

Vroeger gaven we ook nog veel informatie aan bepaalde supporters via een telefoontje, dus naast een betere ervaring voor de fans helpt het ook om het inkomende telefoonverkeer te verminderen.

Nu hebben we de mogelijkheid om de ultramoderne faciliteiten van het stadion visueel voor te stellen als onderdeel van het directe verkooptraject of als onderdeel van een breder gesprek met potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in de opties die voor hen beschikbaar zijn.

Het bijwonen van een sportevenement is niet langer een kwestie van vijf minuten voor de aftrap verschijnen en dan zo snel mogelijk weer vertrekken.

Ian Murphy: De eerste versie van het platform op onze website is vooral gericht op de zitplaatsen en de premiumzones in het stadion. In de loop van de tijd zullen we Virtual Venue uitbreiden naar de andere gebieden. Zo zal ook informatie worden aangeboden die voorheen niet online beschikbaar, bv. over de locatie van eet- en drinkgelegenheden en alle andere faciliteiten die van invloed kunnen zijn.

Chris Gratton: Virtual Venue stelt ons in staat om ook bars, restaurants, … aan te bieden en in het geval van Tottenham, de Dare Skywalk, stadiontours en andere attracties wanneer deze worden toegevoegd.

De fans kunnen de ervaring echt begrijpen en ruim van tevoren plannen waar ze elkaar willen ontmoeten.

Hoe belangrijk is het voor de club om te blijven innoveren zoals met 3D Virtual Venue?

Ian Murphy: Wat we digitaal doen is een kernonderdeel van ons DNA. Bij het ontwerpen van ons nieuw stadion hebben we structurele technologieën geïntegreerd, wat ons in staat stelt om innovatie te versnellen ter ondersteuning van onze bedrijfsvoering, o.a. de kaartverkoop, en om de fan experience blijvend te verbeteren.

We streven er voortdurend naar om onze fans de beste ervaring te bieden wanneer ze met ons (digitaal) in contact komen. De introductie van de Virtual Venue is een verdere stap om de ervaring van onze fans zo goed mogelijk te maken en om het scala aan zitmogelijkheden in alle delen van het stadion onder de aandacht te brengen. We kijken uit naar de verdere samenwerking met Ticketmaster om het platform in de toekomst verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Bron: sportpromedia.com
Photo credits: Pexels
Video credits: Youtube – kanaal: Ticketmaster Sport