De wereldvoetbalbond FIFA maakte tijdens een presentatie op 1 juli 2022 bekend dat er op het WK in Qatar, dat plaatsvindt van 21 november tot en met 18 december 2022 een primeur zal plaatsvinden. De nieuwe semi-automatische buitenspeltechnologie maakt zijn intrede op de voetbalvelden. De buitenspelregel en afgekeurde doelpunten zijn tot op vandaag nog altijd één van de meest besproken onderwerpen bij de analisten en supporters. Zal deze technologie de buitenspeldiscussies verdrijven? Hoe werkt dit systeem?
Hoe werkt de semi-automatische buitenspeltechnologie?
Tijdens wedstrijden valt het soms voor dat buitenspelfases moeilijk in te schatten zijn via het blote oog of op TV-beelden, die 50 frames per seconde aanbieden. In dit geval kan het systeem nauwkeurigere informatie weergeven.
Een sensor in de bal, die 500 keer per seconde data kan doorsturen, bepaalt het moment wanneer de bal de voet van de speler verlaat. Verder zullen 12 camera’s onder het dak van het stadion 50 keer per seconde de positie van de bal en 29 punten op het lichaam van elke speler registreren. Wanneer het systeem denkt dat het buitenspel is, dan krijgen de videoscheidsrechters een signaal. Volgens FIFA zou het proces slechts enkele seconden duren.
Hoe zal de buitenspeltechnologie gebruikt worden op het WK in Qatar in samenwerking met de scheidsrechters en de VAR?
Tijdens enkele FIFA-toernooien, zoals de Arab Cup en het WK voor clubs, zou het systeem al eens getest zijn en goedgekeurd. Op het WK in Qatar moet de technologie effectief gebruikt worden. Maar worden de resultaten van het systeem dan zomaar aanvaard? Hoe moeten we ‘semi-automatisch’ interpreteren?
Zodra een buitenspelsignaal wordt doorgestuurd naar de VAR, bekijken de videoscheidsrechters de beelden met daarop de buitenspellijn. De VAR communiceert, zoals het tegenwoordig ook al gebeurt, met de hoofdscheidsrechter op het veld. Die laatste heeft nog altijd de eindbeslissing in handen. Na de beslissing worden de beelden getoond aan de supporters op de schermen in het stadion en op televisie.
Waarom wil de wereldvoetbalbond FIFA dit systeem integreren?
Tijdens wedstrijden moeten de scheidsrechters onder druk en in een fractie van een seconde een fase analyseren en beoordelen. Om die reden gaat de wereldvoetbalbond FIFA de laatste decennia vaker op zoek naar technologische hulpmiddelen.
Op het WK in 2014 werd voor de eerste keer gebruikgemaakt van de doellijntechnologie, maar de meest innovatieve evolutie is zonder enige twijfel de VAR, de Video Assistance Referee. Sinds de introductie in 2017 heeft de VAR wereldwijd zijn intrek genomen op de velden.
Hoewel de VAR de foutenlast sterk heeft doen dalen, is het niet foutloos. Dit zorgt voor veel kritiek op het systeem, in samenhang met de vaak lange wachttijden voor een beslissing. Sommige fases kunnen anders worden geïnterpreteerd, denk bijvoorbeeld aan een penaltyfase waar de verdediger een aanvaller haakt (of is het toch eerder andersom?). Af en toe komt het ook voor dat de digitale functies foutief worden gebruikt. Bij buitenspelfases wordt de lijn soms scheef, op het foute moment of op de foute positie geplaatst. De semi-automatische buitenspeltechnologie moet in het laatste geval redding brengen.
Bron @Sporza & The Sporting News
Photo credits @Pexels
Video credits @Youtube – kanaal: The Telegraph