Ongeveer 4500 betrokken mensen die een mobiel dorp volgen. Bestaande uit 22 teams met daarin 9 renners die meer dan 3000 km afleggen. Dit kan maar één ding betekenen: het is weer tijd voor de Tour de France. Ondertussen is de Tour al voorbij halverwege. Nu reeds de Alpen over zijn en de renners konden genieten van hun welverdiende 3de rustdag lijkt Parijs al iets meer in zicht. Wat hebben we kunnen opsteken van de afgelopen 3 weken en wat zijn enkele opvallende weetjes? Wij brengen het even voor u in zicht.
Overmacht van het Jumbo-Visma Kamp
Het werd voor de tour al snel duidelijk dat Jumbo-Visma met een zeer sterke selectie aan de start van de tour zou komen. Keuze uit hun 2 potentiële kopmannen, Roglic en Vingegaard, en natuurlijk Wout Van Aert die uitdrukkelijk zijn ambitites had geuit om de groene trui te veroveren. De eerste weken verliepen uitstekend voor Jumbo Visma. Van Aert werd namelijk reeds 2x 1ste en 4x 2de in een etappe. Naast deze onwaarschijnlijke prestatie wist Vingegaard op de mythische Col du Granon alle andere klassementsmannen uit het wiel te spelen en zo zichzelf stevig in het geel te nestelen. Over de gele trui gesproken: Jumbo-Visma wist zich deze trui reeds 9 dagen toe te eigenen. Ook staan ze met Van Aert zeer stevig in het groen sinds dag 2 (toen droeg Jacobsen deze trui omdat Van Aert toen nog de gele trui had).
Om een idee te schetsen hoe goed Jumbo Visma het wel niet doet kijken we naar het prijzengeld. Ook hier staat de ploeg comfortabel aan de leiding. Met een geschat spaarpotje van 111.350 euro vergeleken met de 50.970 euro van de 2de in de stand, Ineos Grenadiers.
Een leuk weetje is dat Wout Van Aert op zichzelf al goed zou zijn voor 62.930 euro. BuitenAERTs.
Boost in de kijkcijfers
Tijdens de tour van 2022 zaten er gemiddeld 554.000 Vlamingen gekluisterd aan hun scherm om live de koers te kunnen volgen op één. Als we dit voorlopig cijfer vergelijken met het gemiddelde aantal kijkers van de 2021 editie, 435.000 kijkers, kunnen we zien dat er nu bijna 120.000 meer mensen elke dag de tour volgen. Dit natuurlijk mede door de successen van Wout Van Aert die steeds belangstelling kregen in het nieuws en zo meer kijkers lokten.
De hoogste pieken in het aantal kijkers kwamen tijdens de koninginnenetappe van Alpe d’Huez waarbij de kijkers piekten tot wel 651.550 en dan de hoogste (voorlopige) piek kwam bij etape 15 die Jasper Philipsen won. Hier piekten de kijkers tot 674.129 kijkers.
Wat volgt er nog in de tour?
Er komen deze tour zeker nog een paar aantrekkelijke etappes aan zoals die die zich afspelen in de Pyreneeën en de klassieke slotetappe op de Champs-Elysees die gevolgd zal worden met de afsluitende prijzenceremonie. Aangezien de strijd tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar zo krap is beloven de ritten in de Pyreneeën voor heel wat spektakel te zorgen. Hier kunnen we weer hogere kijkcijfers verwachten.
Na we uit het 2de en laatste gebergte van deze 109de editie van de tour de France zijn gekomen, volgen nog enkele vlakkere etappes die de rode loper uitrollen om uiteindelijk rustig toe te komen en te sprinten Parijs.
Enkele dingen kunnen wel nog gebeuren: Wout Van Aert is momenteel op koers om het record van hoogste punten aller tijde te verbreken. Dit staat momenteel op 477, gescoord door Peter Sagan.
Het belooft nog een zeer boeiend en interessant slot te worden van deze tour de France.
Bron: Sporza, Het Nieuwsblad
Photo credits: Pexels