Real Madrid is de meest waardevolle club met een ondernemingswaarde van € 3,224 miljard

Real Madrid heeft Manchester United ingehaald en is de meest waardevolle Europese voetbalclub, met een ondernemingswaarde van ongeveer 3,22 miljard euro (£ 2,91 miljard), zegt KPMG*.

De Spaanse club staat bovenaan KPMG’s onderzoek naar de “ondernemingswaarde” van de bekendste voetbalclubs in Europa. Het rapport, gebaseerd op de seizoenen 2016-17 en 2017-18, bestudeerde 5 parameters: winstgevendheid, uitzendrechten, populariteit, sportpotentieel en stadionwaarde.

Engelse aanwezigheid

De Champions League finalisten Liverpool en Spurs kunnen zeker niet ontbreken in deze lijst en staan respectievelijk op de zevende en negende plaats in het klassement. De finalisten van de Europa League Chelsea en Arsenal staan op de zesde en achtste plek. Manchester City staat op de vijfde plaats, wat betekent dat er in totaal zes Engelse clubs in de top 10 staan.

Real Madrid heeft de Champions League de afgelopen twee seizoenen gewonnen wat voor de ondernemingswaarde een verhoging van 10% met zich meebracht.

Andrea Sartori, KPMG’s auteur van het rapport en hoofd van de sportafdeling, zei dat de totale waarde van de voetbalindustrie het afgelopen jaar met 9% was gestegen.

“De totale ondernemingswaarde van de 32 beste clubs wordt voornamelijk gedreven door een totale toename van 5% van de bedrijfsopbrengsten” zei hij. “Anderzijds bleven de personeelskosten ook stijgen, waarbij de gemiddelde personeelskosten-tot-inkomstenratio van de topclubs met vier procentpunten steeg, tot 63%.”

Top 10 Europese clubs op ‘ondernemingswaarde

Bron: KPMG

Op competitieniveau heeft de Engelse Premier League haar absolute dominantie bevestigd, met negen clubs in de top 32 en 43% van de totale totale waarde. De andere drie Engelse clubs die de top 10 niet haalden zijn West Ham United, Leicester City en Everton. Intussen sprong Inter Milan (15e) vijf plaatsen hoger om de op een na meest waardevolle club in Italië te worden, dankzij een toename van 41% van de ondernemingswaarde. Dit jaar hadden 13 clubs een waarde van meer dan 1 miljard euro, één meer dan in 2018. En acht clubs meldden een ondernemingswaarde van meer dan € 2 miljard: vijf van de Engelse Premier League, twee uit Spanje en één uit Duitsland. Evenals Celtic die voor het eerst de top 32 betreedt, doet ook de Spaanse club Villarreal het goed, met rivalen van de La Liga vielen Valencia en Turkije af.

*KPMG is een netwerk van professionele servicebedrijven en een van de Big Four-auditors, samen met Deloitte, Ernst & Young (EY) en PricewaterhouseCoopers (PwC). Met hun hoofdkantoor in Amstelveen, Nederland, heeft KPMG 207.050 mensen in dienst heeft het zijn notoriteit wel veiliggesteld.

Photo credits @Pexels