Het succes van online KPI’s

Het succes van Online KPI’s is eenvoudig; meten is weten en vooral juist meten is groeien.

Sinds de komst van het internet en de digitalisering is geen enkel medium als de online wereld zo makkelijk te meten en analyseren. Elke klik wordt waargenomen en elke zoekopdracht geregistreerd, het systeem van monitoring & tracking is overal, of je het nu wilt of niet. Alles is meetbaar. Maar daar schuilt ook het gevaar, hoe hou je online je focus en welke gegevens hou je best wel of beter niet in de gaten?

Het meten van prestaties en behalen van doelstellingen is op elk niveau en in elk bedrijf van belang. Want je wilt natuurlijk weten wat je inspanningen teweegbrengen en hoe je deze het best bijstuurt voor een optimaal resultaat, prestaties heb je in alle vormen. Concreet geformuleerde doelen heten in managementtaal KPI’s, of beter bekend als kritieke prestatie-indicatoren. Online is dat niet anders. De meetbaarheid is online bovendien nog veel groter. Hoeveel mensen bezoeken je site, hoeveel prospecten reageren op een online actie, hoeveel wordt er geklikt op een button of artikel en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos.

KPI’s zijn onmisbaar voor elk bedrijf dat kijkt naar de toekomst. Goed doordachte KPI’s kunnen tegenvallende resultaten aan het licht brengen waardoor er tijdig kan worden bijgestuurd. Terwijl andere KPI’s op hun beurt het succes van de bedrijfs- en/of marketingstrategie kunnen weergeven. Via web analytics kan het opvolgen van die KPI’s online gebeuren. Het is het meten, analyseren en rapporteren van alles wat gebeurt op een online platform, gaande van website tot social media-gedrag.

“Meten van prestaties en behalen van doelstellingen is op elk niveau en in elk bedrijf van belang.”

Veel data en te weinig focus

Een gefundeerde beslissing is altijd gebaseerd op feiten. Objectieve data en waar kan je die beter terugvinden dan online? Toch lopen bedrijven zich vast, omdat ze te weinig of geen juiste beslissingen nemen over hun online (marketing)strategieën en -acties. Eén van de meest voorkomende valkuilen bij web analytics is het meten om te meten. In de praktijk zijn er twee scenario’s. Enerzijds weten bedrijven wat ze willen bereiken, maar verliezen ze het overzicht door te veel online KPI’s te definiëren. Anderen blijven dan weer in het ongewisse en kijken niet verder dan de hoeveelheid web traffic en de totale omzet van de webshop.

In een ideaal scenario sta je bij het ontwikkelen van een nieuwe website, webshop of online platform vooraf stil bij de (toekomstige) klanten. Het identificeren van de klant is noodzakelijk voor online succes. Zowel voor het voeren van succesvolle campagnes, gaande van e-mail marketing tot social media advertising, is het selecteren van de meest geschikte kanalen alsook het bepalen van je primaire doelstellingen en KPI’s noodzakelijk. Welke KPI’s je opvolgt is afhankelijk van je bedrijf of platform. Goede KPI’s worden op voorhand gekozen waarbij het platform een goede tool is om die KPI’s te bereiken.

Wil je zelf weten hoe je het best omgaat met data, of hoe online data jouw bedrijf kan helpen naar de toekomst toe? Neem dan gerust contact op met ons via onze website en dan helpen wij jou door het bos de bomen te zien.

Photo credits @Pexels