Hoe Peking 2022 een blik in de toekomst bood.

Op de Olympische Spelen werden tijdsverschillen ooit met een stopwatch getimed. Nu worden AI, sensoren en geavanceerde beeldvorming gebruikt om de uitzonderlijke prestaties van de topsporters te meten. Alain Zobrist van Omega vertelt wat de erfenis van Beijing 2022 zal zijn.

Een van de meest iconische beelden in de sportgeschiedenis is die van Usain Bolt gehurkt naast een elektronische display in het Olympisch Stadion van Berlijn, wijzend op zijn wereldrecordtijd van 9,58 seconden op de 100 meter op de wereldkampioenschappen atletiek 2009. Te midden van alle technologische ontwikkelingen die de sport in de afgelopen eeuw heeft getransformeerd, of het nu gaat om het pushen van prestaties, het verbeteren van uitzendingen of het revolutioneren van operaties, zijn er maar weinig zo fundamenteel belangrijk als scoren en timing.

Betrouwbare, nauwkeurige en efficiënte timing- en scoresystemen zijn essentieel voor het behoud van de integriteit van de sport, het verbeteren van de toeschouwerservaring en het valideren van de wereldrecords en persoonlijke records die topsporters nastreven.

Een eeuwenoud partnerschap

Omega’s relatie met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is misschien wel de beroemdste van allemaal en een perfect voorbeeld van een symbiotisch technologisch partnerschap. Het IOC ontvangt technologie die essentieel is voor zijn evenementen, terwijl Omega toegang krijgt tot een spraakmakend platform dat het bewustzijn van zijn producten bij consumenten en zijn diensten bij sportfederaties en competities stimuleert.

De Olympische Winterspelen in Peking eerder dit jaar waren geen uitzondering. Naast de timing- en scoringsmogelijkheden toonde Omega ook technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) en data-analyse die de betrokkenheid verdiepen en efficiëntie voor organisatoren genereren. Deze inzichten worden ook beschikbaar gesteld aan coaches en sporters zodat zij de olympische idealen van ‘sneller, hoger, sterker’ kunnen vervullen en de grenzen van de sport nog verder kunnen zetten.

“We hebben in de loop der jaren veel baanbrekende innovaties geïntroduceerd, te beginnen met de geboorte van elektronische tijdwaarneming in de late jaren 1940 tot de touchpads die werden geïntroduceerd voor zwemmen in Tokio 1968.”

“Elke sport is anders. Ze hebben verschillende regels en verschillende omgevingen waarin ze worden uitgevoerd, dus we hebben verschillende sets apparatuur en verschillende vaardigheden nodig in onze tijdswaarnemers. Sommige van deze sporten worden gemeten tot een duizendste van een seconde en zijn onderworpen aan de regels van hun federaties. We hebben onze apparatuur en kunnen tot een miljoenste van een seconde meten en we kalibreren het volgens de behoeften van elke sport.”

“We raken betrokken ongeveer drie jaar voor de openingsceremonie, dus heel vroeg. We zijn betrokken bij de bouw of configuratie van locaties omdat we ervoor willen zorgen dat de infrastructuur er is voor ons om onze diensten te leveren. We moeten de grootte van de kamers en indelingen kennen om onze kabelpaden in te zetten, dus daar moet rekening mee worden gehouden, dus we werken nauw samen met het organisatiecomité en het IOC. Dan komen we zo’n tien dagen voor de openingsceremonie aan en is alles klaar voor de eerste wedstrijd.”

‘Unieke’ Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen zijn kleiner in zowel schaal als wereldwijde aantrekkingskracht dan de zomereditie, maar het is niettemin een enorm sportevenement dat een enorm televisiepubliek over de hele wereld trekt en de aandacht trekt in landen als Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. De convergentie van traditionele sporten en extreme sporten heeft veel eerder plaatsgevonden in de Winterspelen, waardoor het een voorsprong heeft in het aanspreken van de jeugdige demografie waar het IOC naar verlangt.

Dan is er een aanzienlijk publiek dat misschien geïnteresseerd is in sport en grote evenementen, maar geen diepgaande kennis heeft van de nuances van alpineskiën, techniek in kunstschaatsen of het beoordelingsproces in snowboarden. Anderen verwonderen zich gewoon over het schouwspel van een mens die met zijn hoofd over een ijsbaan raast met schijnbaar weinig respect voor hun persoonlijke veiligheid.

Technologie kan de kijkervaring verbeteren voor zowel wintersport liefhebbers als degene die een korte vierjaarlijkse connectie met sneeuw en ijs hebben. Een nauwe relatie met Olympic Broadcasting Services (OBS) is daarom essentieel. Omega heeft een end-to-end benadering als het gaat om dienstverlening, waaronder apparaten en software die de gegevens in realtime formatteren en verzenden. Het bedrijf heeft zelfs een eigen uitvoersysteem om tv-graphics te maken en heeft ongeveer 100 grafische generatoren met gerelateerde tv-opmerkingen. Zoals resultaten, startlijsten, infographics of zelfs foutvlaggen.

Kunstmatig zicht

Een van de meest spraakmakende innovaties die in Beijing werd geïntroduceerd, was het gebruik van AI in kunstschaatsen, een discipline die aanzienlijke belangstelling trekt in belangrijke markten zoals de VS en een evenement dat om verschillende redenen het onderwerp was van veel aandacht tijdens de Spelen (de zaak Valijeva). Zes AI-camera’s uitgerust met computervisie-algoritmen die bepaalde gebeurtenissen kunnen detecteren en analyseren, werden rond de ijsbaan ingezet om elke atleet tijdens hun routines te volgen. De inzichten zijn gebruikt om rapporten te maken die prestaties kunnen verbeteren en aanvullende inzichten kunnen bieden voor televisie-uitzendingen.

“Dit systeem geeft ons hun trajecten en heatmaps, zodat we detailleerde analyses over hun sprongen, hoogten, snelheden, afstand, rotatie in realtime aan omroepen kunnen leveren”, zegt Zobrist. “Die gegevens worden ook verstrekt aan atleten en coaches voor het geval ze verdere analyse van hun prestaties willen.”

Juryleden profiteren ook van geavanceerde fotofinishcamera’s die elke seconde 10.000 digitale beelden maken als het nodig is om de fijnste marges te bepalen, terwijl foto-elektrische cellen lichtstralen over de finishlijn uitzenden om nauwkeurige timing te bieden. Sensorgestuurde positioneringssystemen stellen omroepen en coaches in staat om live posities in het schaatsen of de snelheid van een bobslee te zien die over een baan raast, en er is geen enkele stopwatch in zicht.

In plaats daarvan worden de Olympische Spelen nu gemeten door ‘Quantum Timers’ die tot op een miljoenste van een seconde meten. Voor een sport als baanwielrennen of rodelen, waarbij evenementen met een duizendste van een seconde worden getimed, is dit belangrijk.

Peking 2022 mag dan nu stevig in de achterruit zitten, Omega’s aandacht is al gericht op Parijs 2024 en verder, en hoe het andere internationale federaties zou kunnen helpen in hun ambities.

“Voorbereiding is een continu proces omdat we al vele jaren met de federaties samenwerken en een innovatiestrategie voor de lange termijn hebben die we met hen delen,” zegt Zobrist. “We betrekken deze federaties, omroepen, coaches en atleten bij onze processen, zodat we kunnen zien wat hun prioriteiten zijn en wat we in de nabije toekomst willen implementeren.”

Bron: sportspromedia.com
Foto credits: Pexels